Wednesday, October 5

La tahzan, gadisku...

assalamualaikum w.b.t.
ini cerita tentang perasaan sedih, terasa hati, terkilan seorang perempuan kepada seorang lelaki...
oke, if that's what you want, i won't bother you anymore...
then you won't hear anything from me anymore...

Friday, July 29

where are you?



aku tengah berusaha untuk mencari kekuatan
kekuatan untuk ape?
sila jangan tanya...
aku nak cerita pun xreti





oke, bye!

kaca mata berbingkai merah

ari ni xde mood nak online, 
besenya aku rajin jenjalan je ke blog2 orang lain, 
malas nak update2 blog sendiri nih..hahaha
ari ni xde mood pulak...
rasa macam nak tgk anime lama2 pulak..
so, stat ari ni spek berbingkai merah tu akan sentiasa tersangkut dekat hidung lah..huhu
dah lelama sangat mengadap lappy ni mata aku cepat sangat berair.
rasa macam time2 exam pulak..wakaka
minggu2 study week yang aku dok gila buat movie marathon tuh
macam sem lepas, 1 minggu study week + 3 minggu exam tu memang aku akan tgk je cerita yang rase nak tengok. housemate aku berasap je tengok aku study cataloging and subject heading tu sambil gelak2 xhingat mengadap hantu kak limah balik rumah. =p
tengah2 gap untuk paper information system tu aku bantai tgk csi miami berseason2...
daaaaa, tengok2 soklan exam ari tu masuk pasal intelligence system, virtual reality system,  aku pun masuk ar sekali system2 yang ade dalam csi tuh...
pasal fingerprint, dna, morgue...macam lg la..=p
see, ade gak pekdahnya aku dok mengadap csi tue selama nie kan? hahaha

ok, time to dive de anime again!
bye!

i'm worried

takut
malu
bersalah
menyesal
susah hati
keliru
what's the best thing that i can do now?
tell the truth?
or just hiding it?
ughhhhhh!!!
please, help me..=(

untitled post

haishhhh!!!
pagi ni dengan mood yang xberapa bes, kepala yang xberapa center, perut yang xberapa bes jgk sbb senggugut, bukak my lappy, tunggu loading kjap, klik firefox, bukak mediafire download cite LADY~Saigo no Hanzai Profile. then?? dah, xtau nak buat ape dah.
hmmm...
bkak ym...lepas tu tangan rase gatal2 pulak pegi klik history...rindu...rindu sangat nak webbie dengan dia...gelak2 xhingat, borak pasal ape2 je, gaduh2, request lagu, kadang xwat ape pun. masing-masing diam je, as long as i know he was there. dush...siyes aku rindu. aku ni kan ade 1 perangai, aku suka save history, well...preserved the history orang kata. sebabnya bila time2 meroyan rindu macam ni la aku akan korek abes semua folder2 gambar, video, chatting2, sms2 yang dh berkurun2 tuh.....siap nanges2 lagi tuh. extreme ke aku? huhuhu...ni la salah satu sebab aku sayang n susah sangat2 nak tuka something yang memang dah lama jadi milik aku tuh...contoh paling terbaik ialah my lappy ngan T707 tue...sebabnya banyak khazanah dalam 2 benda nih...

sekian...=(

mooody

datang sekolah dengan separuh hati je hari ni.
rasa malas tu sangat menggebu-gebu sebab pagi tadi hujan. 
hujan lebat pulak tue. lagipun tesis kakak aku dah siap. 
tu yang wat aku rase lagi malas tue.
cakap ngan kakak aku tak nak pegi hari ni
tapi dia cakap pegi la, ari ni las dah pegi sekolah
lepas ni xpegi dah, sebab
 nak balik kg dh..yeay!!!
lagipun ustazah2 dekat sekolah tu buat jamuan sambut puasa..
eh, da nak puasa kan ari isnin ni...yeay!!!
rase mcam kejap je setahun tuh...
harapan la aku nak puasa 1st day nanti..huhuhu

-sekian-

Thursday, July 28

aku-bengang

ok, time ni aku memang tengah bengang. bengang giler. tadi aku baru ase nak melelapkan mata. awal tuh, baru pukul 9.30 da melepek kat atas katil. well, sejak2 jadi ustazah tak rasmi ni memang lah selalu aku tdo awal kalo tak bergebang  dengan encik dia. wakakaka...
malam ni memang aku ase penat + ngantuk + pms lg + bad mood!  = tdo awal. pastu tetiba lagu yang sempurnakanku berbunyi dengan lantangnyer..ah sudah! sape yang mengacau pulak. tengok henpon, tah no sape, xkenal pon. aku jawab, baru bagi salam, dengar sorang laki cakap, eh sori silap nombor. haaaiiihhhh!!! aku da la tgh ngantuk giler, boleh ko wat lawak bodoh yang tak kelaka langsung macam tu ye. then, aku tgk phone no tu balik. eh? macam kenal... aku penah tgk phone no ni last 2 or 3 three weeks. mesti orang yang sama yg mengacau aku ari tu.. lagi la aku bengang. dush!!
baru je nak lelap balik, henpon bunyi lagi sekali. lamaaa..aku malas nak angkat, sampai berenti sendiri...bunyi lagi...lagi dan lagi...bengang betol la aku. rase nak campak je henpon tu bwh katil. huhhhhhh! karang nanges lak nengok dear henpon berkecai karang...huhuhu
da sekarang aku tak boleh lelap dh, berblogwalking dah pulak.

p/s: encik dia, are you "kangen" wit me or not?? kangen bangat sama kamu lorh!!
p/s2: dulu aku ingat aku xde nk badmood ape segala time pms, rupenya ade gk ye time aku nak makan orang je rasenya

sekian.

assalamualaikum ustazah!

hai, monim!
semalam aku pegi kantin...eh? kantin? haha..
FYI, aku stil g ade kt skul kakak aku. haha..back to da story..
semalam aku pegi kantin, selalunya aku jarang pegi tp semalam terasa rajin pulak.
tapi yang silapnya aku pegi tu time rehat..dush!
ramai la pulak student...
pastu yang harunya, aku perasan...aku ase tenggelam dalam budak-budak yang ramai tu walaupun aku bukan dok tgh2 dorang yang tgh berkerumun tu pun. 
dok blakang, aku tgk je...
tapi kan...aku terpaksa akui...
budak-budak sekolah rendah lagi tinggi dari aku!...hahahaha
ish3...ni yang wat aku betul2 terasa ke'pendek'an diri neh...
pastu tetengah aku leka dok perhatikan budak-budak tu, tetiba ade sorang cakap...
assalamualaikum ustazah!
ni lagi ar wat aku rase nak tergelak...
free2 je dapat title ustazah..hihihi
lagipun akak yg dekat kantin tu mmg panggil aku ustazah even aku da ckp berkali2 dh aku ni bukan ustazah...
hmm...ape2 la kak..
dahla aku ni pegi sekolah pakai selipa jepun je...yeeee..aku mmg g sekolah pakai baju kurung, selipa jepun kaler pink n bagpack. selambe jek, kakak aku pun gelak...silap-silap hari aku pakai baju kurung yang tangan cekik tu, bju kakak aku. padanla dah ustazah kan...hahaha
ok, tu je nk cite..bye!

p/s: nampak sgt keboringan aku sbb pasal ni pun bleh jadi entri kan? haha

p/s2: oh ye, sbb aku slalu ikot kakak aku ni, aku pon dh jadi mcm org bekerja dh, pegi pukul 7.30.. Oke itu tipu. selalunya 7.45 pegi, pukul 8 ade kt sekolah...sbb umah kakak aku ni dekat je dgn sekolah, bwk keta 5 minit, parking kete 10 minit..haha..balik pukul 6..pukul 9 aku da melepek kt atas katil..hohoho

Tuesday, July 19

kidal = penakut ??? ceit!

assalamualaikum....
ari tu aku ade terbaca lam emel aku, tah sape yang antar tah... 

"Orang yang melakukan kegiatan lebih banyak dengan tangan kiri atau tangan kiri lebih mudah dipengaruhi oleh rasa takut dari orang-orang yang tangan kanan. Hal itu terungkap dalam hasil penelitian terbaru, yang akan dipresentasikan pada acara tahunan British Psikologi Society.
Psikologi telah menemukan bahwa orang kidal yang menonton film horor selama 8 minit akan menunjukkan gejala yang terkait dengan sindrom pasca trauma dibandingkan dengan orang-orang yang tangan kanan. Efek yang muncul sering terjadi pada orang yang mengalami gangguan sindrom pasca trauma. Saat ini, para ilmuwan telah percaya bahwa hasil yang diperoleh boleh  menjadi wawasan baru tentang bagaimana orang mengembangkan stres setelah trauma dan bagaimana otak menangani rasa takut.


“Prevalensi gangguan traumatic stress hampir dua kali lipat pada orang tangan kiri dari pada orang tangan kanan,” kata pemimpin studi Dr Carolyn Choudhary dari Queen Margaret University di Edinburgh.

Dr Choudhary mengatakan tampaknya bahwa setelah mengalami kejadian yang menakutkan (bahkan hanya dalam sebuah film), meninggalkan orang menyerahkan menunjukkan perilaku seperti orang yang menderita gangguan stress setelah mengalami trauma ketika menonton film horor.

“Hal ini berkaitan dengan bagaimana otak membuat kenangan ketika melihat sesuatu yang menakutkan. Di sebelah kiri tangan, sisi kanan otak mereka lebih dominan terlibat dalam ketakutan, sehingga kemungkinan hubungan dimulai dari sana, “kata Dr Choudhary, menurut Telegraph”

Dr Choudhary menambahkan bahwa kedua sisi otak memiliki peranan yang berbeda dalam menghasilkan gangguan stress setelah trauma. Untuk itu studi lebih lanjut diperlukan untuk memahami apa yang sebenarnya terjadi di otak.


ade ke? aku penakut ke ah? kalo tgk cite antu terjerit-jerit sampai perit tekak tu kira penakut gak ke? bagi aku normal je tu, dah terkejut kan, mesti la terjerit. hahahaha..kelaka pulak aku rase bila aku baca artikel nih. ade ke, buat la studi yg lebih memberangsangkan minda cikit..ish3...

banyak fakta yg aku baca pasal orang kidal nih. well, aku kan kidal..hihihi..yang ni aku baca dalam mastika.

range umur orang kidal 3 tahun lagi pendek dari orang yang guna tangan kanan..ish, nak cakap orang kidal pendek umur la tuh. 

then, every year, almost 2500 orang kidal meninggal sebab guna barang yang orang tangan kanan guna. 

aceli, ade keburukan dan kebaikan jadi kidalians ni...

KEBAIKAN:
 >>> hanya 10 peratus daripada 6.7 billion populasi di dunia yang kidal
means, orang kidal ni insan-insan terpilih yang sukar ditemui je la..hihi

>>> tulis tulisan jawi/arab lagi senang dari tulisan rumi
sebab, tulisan jawi kan stat dari kanan, so xde la sememeh je buku tuh   

>>> kamera DSLR memerlukan kedua-dua belah tangan sedikit menyenangkan warga warga kidal. tangan kiri digunakan untuk memegang lensa dan menyokong berat lensa tersebut. so, mereka dapat ubah fokus kamera & kamera jugak dapat disokong dengan mudah.
nampaknya kena cari kamera ni sebijik la :P


 >>> individu yang kidal ni menggunakan otak sebelah kanan untuk yang menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.
err, bijak ke aku? hihi..satu lg, SENI. aku ni memang tak berbakat langsung dalam bab melukis ni, lukis orang lidi aku terer ar..haha
>>> bagi kidalians ni, bila time drive kereta mesti senang sebab time nak masukkan gear kan guna tangan kiri even aku ni tak pandai bwk kete ag, tp fakta ni agk menyenangkan hati aku...haha

 

KEBURUKAN

>>> susah nak adapt dengan barang-barang yang dibuat untuk pengguna tangan kanan. contohnya, gunting. memang ade gunting untuk orang kidal, tapi susah nak carik ar. selain tu, meja yang dalam bilik kuliah tu. yang ni memang, aku surrender, kalo masuk kuliah yang pakai meja ni, mesti aku akan duduk selang 1 meja dari member aku, sebabnya aku akan guna meja yang di bahagian kiri aku. 


pastu lg 1, pisau yang guna untuk kupas buah tu. ni mmg useless pada aku, kalo aku guna jgk, alamatnya berjanggut la orang tunggu nak makan buah..haha

>>> kena pakai jam sebelah kanan tangan sebab kalau pakai jam sebelah kiri, dia macam mengganggu kita untuk menulis.
masa mula2 belajar pakai jam, memang aku pkai tangan kiri, tapi bila lama2 tuka pakai tangan kanan sbb sgt tak selesa.

>>> susah nak main badminton.
orang selalu merungut bila main badminton dengan aku sebab guna tangan kiri menyukarkan dia untuk dapatkan bulu tangkis tersebut. 

even ryoma ni men tennis, tp aku suke sbb dia kidal..^^

>>> susah nak guna pen yang ink basah & liquid paper
susahh. memang susahh. kena tunggu dakwat tu kering dulu baru boleh sambung tulis ayat lain. kalau tak, mesti comot punya sebab kita seret tangan kita atas tulisan tu, biasalahh dari kiri ke kanan. time exam memang jenuh la, xde guna liquid paper dh, sreeetttttttt je terus! =p



>>> orang pandang slack kalau makan dengan sudu mengunakan tangan kiri.
dah nak buat macam mana kalau dah terbiasa dari azali lagi menggunakan tangan kidal. tapi guna sudu je kidal, bila makan dengan tangan guna tangan kanan sajaaa ..

Rasulullah saw bersabda, “Wahai anak, bacalah nama Allah dan makanlah dengan tangan kananmu, dan makanlah seterusnya dengan tangan kananmu.” (HR. Bukhori Muslim)





but, it is not easy being lefty. banyak kelemahan daripada keburukan. walau apapun, setiap orang tu ada kelebihan masing-masing kan..! ;)

Saturday, July 16

ain batrisya vs yotsuba

Assalamualakum w.b.t...

ari ni nk cite pasal ain batrisya...sungguh menguji kesabaran aku la..umi dia pun..hmm..kalau la aku pandai lukis katun kan..nk aje aku lukis dia ni...wat macam yotsuba tuh... sebabnya ari-ari ade je benda baru yg dia wat... macam, yotsuba tu kan, today is the enjoyable day...hihihi...
kakak aku pun kate, kalau dia pegi sekolah, xsaba nk balik rumah, sebab nak jumpa ain... sekarang ni lagi la, ain nak dapat adik baru, so kakak aku kadang-kadang tak terlayan kerenah dia...hmm..ain..ain...kerenah dia kadang-kadang wat aku pening kepala, selalu wat aku rase tak terfikir dia boleh wat camtu...


gambar ni masa lepas dia tumpahkan bedak 1 botol besar. dhla tu, 2x lak tuh.. pagi, and then mlmnye lagi sekali..yg mlm tu dia letak bedak dalam basket basikal dia banyak2...kakak aku tak larat mengamuk dah, dia biarkan aje..hahaha.. aku tgk mcm kuih tepung gomok dh...abes bedak seluruh badan, sampai kepala bersalut bedak....ain..ain...

Monday, July 4

aku kembali ke sekolah..yeay!!!

assalamualaikum w.b.t
hai...lama giler rasanya aku update blog aku nih..tapi tula, bila ade masa free macam ni malas pulak.. plus lg xde nak cite pasal ape...
ok, ari ni sempena entry pertama untuk bulan ni aku nak ceta pasal sekolah rendah. sebabnya ari ni aku ikut kakak aku pegi sekolah dia. sekolah dia sekolah sekolah rendah agama, jadi kecik je la sekolah nih, cekgu2 atau lebih tepat lg ustaz dengan ustazah pun bape kerat je. ye la, sekolah agama kan. ade sorang ustaz tu tanya, kenapa aku tak wat part time kat sini, dah alang-alang aku ade kat sini time cuti ni. tapi, ish...aku pikir-pikir, seram pulak rase...on the spot, dahla kena mengajar sekolah agama, kalau sekolah rendah biasa boleh la aku gagahkan lagi. aku lagi rela kena jaga library daripada kena jadi ustazah..hahaha. jahat betul aku nie.

kat sini aku aku dok bertapa kat dalam bilik meeting. kalo kat sekolah aku dulu panggil bilik gerakan. dulu, bila aku masuk bilik gerakan ni satu sebab je, meeting pengawas. aku tak suka meeting pengawas tapi aku suka bilik gerakan sebab ade econ. hahaha. budak-budak kan. tau main-main je. ok, back to da story, aku dok bilik meeting, banyak sangat melencongnya aku nih. dok dalam bilik ni, dengar ustazah-ustazah ni berborak bila time diorang takde kelas. kelakar pulak aku rasa. macam-macam hal.

kat dalam bilik ni ade satu ruang atau lebih tepat lagi satu meja yang dikhaskan untuk letak stationary yang nak dijual dekat student. ala, macam koperasi la. tak pun panggil ko-op. tu aku masa sekolah dulu la. ade la, budak-budak yang datang nak beli stationary tu, tengok aku, aku senyum je la, pastu diorang bisik-bisik. kakak aku kata mesti diorang cakap, "ade ustazah baru la", takpun "eh2, keciknya ustazah..." kakak aku ni pun pandai-pandai je dia.

pastu dok cini dengar bunyi loceng bila time abes waktu tue..perghhhh..betul-betul menggamit memori aku time sekolah rendah betul la. 

ok, sekian untuk ari ni.. sesi sekolah petang da nak abes...pisV..

Tuesday, June 14

bicara bisu seorang aku...

Sesungguhnya sehingga saat ini aku merasa terkilan...
Aku terkilan dengan tindakanmu...
Saudaraku...
Di mana malumu sebagai seorang perempuan...
Tindakanmu itu seperti merelakan maruahmu diinjak-injak...
Umpama menjemput tohmahan ke atas diri dan keluargamu...
Mungkin kau menganggap aku tidak layak menasihatimu...
kerana aku hanyalah seorang saudara...
yang hanya dewasa beberapa ketika darimu...
Di mana tanggungjawabmu sebagai seorang anak...
Membuat keputusan tanpa memikirkan perasaan ibubapamu...
Di mana kasihmumu sebagai seorang saudara...
Apakah kau lupa kau masih mempunyai saudara...
Memperlakukan kami seperti kami tidak mempunyai pertalian darah denganmu...
Mengetepikan perasaan kami...
Diam kami bukan bermaksud kami merelakan segala tindakanmu...
Diam kami kerana memberi ruang untukmu berfikir...
Apakah itu kata putus untuk haluan hidupmu...
Kami menghalang bukan kerana ingin menyekat kebahagiaanmu...
Tetapi kerana perjalanan hidupmu masih jauh...
Diriku tertanya-tanya...
Apakah kau tidak pernah memikirkan masa depanmu...
Masa depanmu sebagai seorang yang mengejar cita-cita...
Bukan aku cemburu denganmu...
Tidak pernah terlintas di sanubariku akan hal itu...
Tapi aku mengharapkan kau dan aku sama-sama akan mengejar cita-cita...
Kemudian membalas jasa ibubapa kita...
Tapi baru kini ku sedar...
Rupa-rupanya impian kita tidak sama...
Destinasi lain yang kau tuju kini...

Sunday, April 24

terjah jangan tak terjah

jom terjah jadual exam aku
 --------------------------------------------------

27-april-2011 (9.00 a.m.-12.00 p.m)
IML 502 - ORGANIZATION INFORMATION : SUBJECT CATALOGUING & CLASSIFICATION

4-mei-2011 (2.15 p.m.-5.15 p.m.)
IMS 552 : IINFORMATION SYSTEMS MANAGEMENT


10-mei-2011 (2.15 p.m-5.15 p.m)
IMS 504 : DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS FOR INFORMATION PROFESSIONALS 

--------------------------------------------------

hah, tu dia..jadual exam aku...tgk cam bes je kan...sbb 3 paper jep...tp sume killer paper...wuuuuuu...T_T
tapi tak berape nak sedar diri lagi nih... asal ase boring je, mesti aku megulor ke laut...haishhh, ape nak jadi entah...yg pasti movie marathon tu mmg hari-hari la...dah tau sume killer paper pun sebok lagi nak meng-hapdate blog nih...

ok..sudah-sudah la merapu...aku nak sambung setadi lak nih...ciao...

Monday, April 18

missing,,,

salam....
baca tajuk n3 ni pun dah tau kan...
n3 ni mesti pasal benda sedih....
aku rasa mostly n3 yang aku post dalam ni sume pasal sedih, sakit, stress...
nak buat macam mana, dah dekat sini je aku rase aku boleh luah ape-ape je...
except perkara yg betol2 personal tue...

ok, back to da story...
missing ni kalau dalam bahasa omputihnya ade banyak maksud kan...
missing = kerinduan, kehilangan....
1 perkataan, yang membawa dua maksud... 
dua-dua benda tu aku rase sekarang nie...
terasa sangat-sangat...
aku tak nafikan, sekarang ni kalau dengar je orang sebut pasal mak ayah...
otomatik mata aku akan berair...
tak kira time tu aku berada kat mana, bila-bila masa je...
alaaaahai, lembiknya la aku ni kan...
aku terbayang wajah arwah mek dimana-mana...
dah balik rumah ni lagi la...
tapi tu la...sebab memang aku tak boleh nak tahan dah...
semalam masa dalam bas... balik kampung... aku tak tido..
tapi dengar lagu kt mp3...
masa tu memang dah terasa sendunya...
sebab ingat balik kampung ni sebelum exam...
biasanya memang balik jumpa ayah dengan arwah mek sebelum exam...
tup2 tengah tahan nak menangis tu mp3 aku kua pulak lagu Buatmu Ibu...
daaa...terus aku nangis teresak-esak...T_T
 nasib gelap...dan masa tu dah lewat...mostly orang laen pun dah tido...
 lepas tu aku mesej incik dia, aku nak cite kt mira yang kat sebelah tu nanti mengganggu dia tido pulak...
tu pun terpaksa ketap gigi, takut dia dengar aku nangis...
lagipun aku memang jarang cerita dekat kawan-kawan kalau aku rase sedih...
susah, tak tau nak cerita macam mana...
lepas tu incik dia kol... lega cikit... suara pun dah macam ape je time tue... 
aku dengar suara sendiri pun dah macam laen...apatah lagi dia, bukan sebab tido...huhuhu...
KHAIRUL ADNAN MUSTAFFAR...dia selalu ade time ore sedih...
TERIMA KASIH..perhatian anda sangat dihargai...
lagipun ore susah nak cerita dekat orang laen selain dia...

tahun ni...
tahun pertama aku exam tanpa mek...
tapi aku tau, mek akan sentiasa doakan anak dia nih...
aku je kadang-kadang terleka...
balik ni pun sebab aku ingat nak g kubur mek sekali...
Insya Allah, exam tahun ni aku akan buat yang terbaik... 
tak mau nanti orang cakap aku ni lembik...
kena uji cikit dah goyah...
berkat doa arwah mek, ayah, and sokongan org2 yg dekat dengan aku, incik dia...
i'll try my best!
May God bless!!!

Friday, April 8

mimpi mainan tidur?


betulkah mimpi tu mainan tidur?

Dari Abu Hurairah r.a, dari Nabi s.a.w sabdanya:”Apabila hari kiamat telah dekat, jarang mimpi seorang muslim yang tidak benar. Mimpi yang paling benar ialah mimpi yang selalu berbicara benar. Dan mimpi seorang muslim adalah sebahagian dari 45 jenis nubuwwah (wahyu). Mimpi itu ada tiga jenis:(1)Mimpi yang baik adalah khabar gembira daripada Allah, (2) mimpi yang menakutkan atau menyedihkan datangnya dari syaitan, (3) dan mimpi yang timbul kerana ilusi, angan-angan atau khayalan seseorang. Maka kerana itu jika kamu bermimpi yang tidak kamu senangi, bangunlah kemudian solat dan jangan menceritakannya kepada orang lain.”

Terdapat  tips yang dapat membezakan ketiga-tiga mimpi tersebut:

Sekitar, 5 minit setelah terbangun, kita akan melupakan 50% jalan cerita mimpi tersebut. Setelah 10 minit, hampir 90% mimpi itu telah kita lupai (fakta). Fakta ini hanya untuk kategori 2 dan ke-3. Walaubagaimanapun, mimpi daripada Allah akan kita ingat walaupun berjam-jam setelah kita bangun dari tidur. Cuba kita ingati setiap detail mimpi tersebut. Jika kita terlupa walaupun sedikit detail, maknanya mimpi itu hanyalah mainan tidur semata-mata.

"Kadangkala sesebuah mimpi mampu memberi ilham kepada kita"

Sebenarnya n3 ni rentetan daripada mimpi aku 2,3 malam yang lepas...
Aku mimpi jumpa dengan arwah mek…
Mimpi tu sangat terkesan pada aku…
Aku mimpi aku balik rumah dan jumpa mek…
Dalam mimpi aku tu mek memang sakit…masuk hospital…
cumanya mek tak meninggal...
Mek dapat keluar hospital, tapi aku tengok mek kurus sangat-sangat… tak pulih sepenuhnya...
Tapi yang aku tau, bila aku tengok mek time tue, aku terus terpa dan peluk mek kuat-kuat…
Aku menangis semahu-semahunya...
Yang aku pelik,  dalam mimpi tu aku tak sangka mek ade lagi, macam sebelum tu aku dah tau yang mek dah meniggal...ini mek boleh keluar hospital, aku boleh peluk mek… tu yang aku boleh tak sangka tue... 

aku tanya kawan aku...ape pendapat dia, agak-agak ape maksud mimpi aku tue...
betulkah mimpi tu hanya mainan tidur...
then dia cakap macam nie...

"mainan ke tidur ke tidak tu yang tak penting,
tapi kita yang rase, 
yang penting kita yang selalu ingat dekat mak kita,
ambik ape yang baik, fikir dari sudut positif, selalu ingat mak,
selalu baca Al-Quran dan sedekahkan al-Fatihah untuk mak"



zati~aku~ita

 "terima kasih kawan"

Thursday, April 7

after that 10 seconds....♥

salam...
ni sebenarnya n3 yang tertunda...nak post pada hari kejadian lagi tapi sebab banyak keja, so ari ni baru boleh post.
masa tu aku tengah buat asaimen...
tiba-tiba aku rasa macam aku kena buat sesuatu...
kena buat jgk...tak boleh tidak...
kena...kena...kena...
tindakan pertama...tiada jawapan...takpe, try lagi...
tidakan kedua... lagi advance ckit dpd tindakan pertama...tp takde jawapan jgk...hampa hatiku...huhu

takpe lah...esok try lagi...
tapi tak tunggu esok dah...sejam lepas tu aku try lagi...yesss! berjaya...ngeeeeee...
i'm tooooooo happy at that moment....even for only 10 secondsssss...
but it worth!!!! terubat rindu aku...hahaha
lepas tu aku boleh wat keje ngan aman...tersengih-sengih walaupun kena mengadap literature review yang sangat mendera otak aku tuh...hahaha
besarnya makna 10 seconds tu pade aku...♥♥♥
lepas tu memang 10 seconds+++ dah...

lepas tu kua jalan-jalan pusing 1 merbok...heheh
padahal g isi minyak moto je pun...melalut-lalut sampai ke mana-mana dah...
kunun-kunun nak menenangkan kepala otak yang sangat serabut dengan asaimen yang bertimbun-timbun...
lect pulak tanpa segan-silu dah,  tambah asaimen lagi even dah nak masuk minggu las kelas...
asaimen yang ade ni pun xsiap-siap lagi....huhuhu


Tuesday, April 5

sangat stresss...

salam...
baca tajuk entry dekat atas tu pun dah tau kan...
entahla, kebelakangan ni memang selalu sangat aku stress...
problem dengan asaimen, member2, diri sendiri, dengan incik dia xde problem kot...
takat incik dia missing-in-action tu xjadi ape pade aku dah...
sebab incik dia memang selalu macam tu kalau dekat-dekat nak final...
sementelahan lagi sem depan incik dia nk LI dah...
so maybe busy tu lagi berganda-ganda kuasa dua lah...
so, xkisah la...nanti da abes ni incik dia akan kembali seperti dulu...
he will be right there when i need him, so why not i try to understand him for this time????
[ayat ni untuk memujuk diri sendiri jugak sebenarnya...hihi..
sebab aku sangat-sangat-sangat rindukan dia..hahaha..aci tak aku cakap centu...aci je kan...heheh]
bukannya selalu kan??? I'll wait for you till you to come for me..okey?? hihi
hmmmm...xtau nak cakap ape dah...
kadang-kadang rase macam tak tertanggung dah beban ni...
tp...
tak boleh!!!!
kena kuatkan semangat untuk hadapi hari-hari yang mendatang nih...
kalau aku tak kuat sape lagi yang tolong diri aku kalau bukan diri sendiri kan???
lagi satu....


hari ni ada satu perkara yang sangat-sangat-sangat merisaukan aku...
tak payah cakap la perkara ape...
cause it's toooooooooooooo personal for me....
aku tak boleh lari dari memikirkan tentang perkara itu...
sound like my mind was clouded by that thing...huhhhhh!!! [erk, betolkah ayat ku itu??]
ahh, lantak la...ade aku kesah...
daripada pembacaan, pemerhatian pada insan-insan di sekeliling...
minda ku mengatakan ianya benar...
tapi hatiku sedaya-upaya menafikan sekeras-sekerasnya umpama batu granit...huhuhu
sekarang ni aku hanya mampu berdoa... agar ianya tidak benar sama sekali...
Ya Allah ya Tuhanku...aku memohon pertolongan-Mu...
biarlah ianya hanyalah sekadar anggapan mindaku yang tak berapa nak matang ni semata-mata...huhuhu
saat ini, aku mengakui... sebenarnya aku belum lagi matang....
erk!!! 23 dah matang laaaa...=)
[ayat ini sebenarnya ditujukan kepada insan-insan yang masih memanggil aku budak kecik, budak sekolah rendah, kecik, dan yang sewaktu dengannya....♥]

ok, STOPPPPP!!!!hahahaha...
sampai ctu je ayat skema...xlarat dah aku nak memerah otak aku memikir nak buat karangan Bahasa melayu SPM....=)
ok, skang ni dah habis sesi meluah perasaan, nak stat sesi-membuat-literature-review yang sangat susah dan memeningkan kepala aku ni plak...
till da next n3...♥

Monday, April 4

asma oh asma

 
result test yg aku amek dekat tenet...
ujian kawalan penyakit asma 

INFO TENTANG PENYAKIT ASMA


Gejala utama (cardinal symptom) asma adalah pernafasan bersiul atau berbunyi (wheeze), menunjukkan saluran udara tersekat. Batuk, kadang kala dengan kehadiran lendir jernih (clear sputum). Kebiasaannya ada pelbagai tanda, seringkali dengan permulaan pantas,perubahan cuaca persekitaran dan berkaitan dengan pencetus yang disenarai di atas. Gejala sering semakin teruk pada waktu malam atau ketika berjalan. Peningkatan saluran udara akan menyebabkan sesak nafas. Asma kadang kala berkait dengan masalah ketidakhadaman asid (acid indigestion), terutama dengan pesakit berusia.

Tanda-tanda asma adalah nafas bersiul, masa hembusan lebih panjang berbanding masa mengambil nafas, tisu cekung antara tulang rusuk dan bahagian atas sternum & klavikel, dada mengelembung dan pernafasan bersiul melalui stetoskop (rhonkhi). Dalam serangan asma teruk pesakit mungkin menjadi biru (cyanosed) dan boleh pengsan. Antara serangan asma pesakit mungkin tidak menunjukkan sebarang tanda.

Penyakit Asma melibatkan semua peringkat umur , keturunan dan jantina .

Penyakit Asma boleh dikawal dengan rawatan yang berterusan dan pesakit boleh menjalani kehidupan yang normal .

Penyakit Asma merupakan penyakit kronik utama di kalangan kanak - kanak.

Penyakit Asma akan bertambah teruk dan boleh membawa maut sekiranya tanpa rawatan yang berterusan.

Penyakit Asma di kalangan orang dewasa boleh pulih buat sementara dan ianya tidak boleh disembuhkan.


Penyakit Asma juga boleh berpunca daripada keturunan. 


info ni aku amek kat sini info penyakit asma



*notajari; 3 point terakhir tu yang wat aku mengeluh panjang...**sighhhhhhhh
Ya Allah, tabahkanlah hatiku mengahadapi dugaan ini.

"Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya." 
(Al Baqarah 286.)



[MV] Insomnia - Whee-Sung

 

Wheesung - INSOMNIA (korean version)


Naega dallineun gireun Love, Love, Love, Love
Heona geu giren ontong deot, deot, deot, deot
Pihal su eomneun hamjeongeun mamui geop, geop, geop, geop
Machi neupcheoreom yonggireul samkyeo jeomjeom...


Nan jagajyeo sarajyeoganeun eolgurui balgeun pyojeong
Nae gobaege deungdollin chae oemyeonhal kkabwa jakku duryeowo


Baneul gateun geokjeongeul begoseo oji annneun jameul cheonghago
Kkumboda deo saengsaenghan ne saenggak ttaemune kkeutnae bameul saewo


Feels like insomnia, ah ah
Feels like insomnia, ah ah
Feels like insomnia, ah ah
Feels like insomnia, ah ah


Neoraneun goseul hyanghae oerowodo ganeun gil Love, Love, Love, Love
Myeot beoneul neomeojyeodo ireoseo gal teji But, But, But, But
Jammajeo mot deuldorok neoreul boda geollyeodeun byeong, byeong, byeong, byeong
Ne sarang gatji motamyeon naeul su eobtji yeongyeong...


Yeongwontorok jukdorok neoui heorangman gidarigo
Myeot nyeonideun myeot saengaedeun neoreul wihae jonjaehagetjiman


Baneul gateun geokjeongeul begoseo oji annneun jameul cheonghago
Kkumboda deo saengsaenghan ne saenggak ttaemune kkeutnae bameul saewo


Feels like insomnia, ah ah
Feels like insomnia, ah ah
Feels like insomnia, ah ah
Feels like insomnia, ah ah


Ah... bultaneun I sarang...
Geuriume jichyeo naerineun bi gateun nunmure jeojeodo sikji annneungeol...


Maeil ipsureul mulgoseo oji annneun jameul cheonghago
Kkumboda deo saengsaenghan ne saenggak ttaemune kkeutnae bameul saewo


Feels like insomnia, ah ah
Feels like insomnia, ah ah
Feels like insomnia, ah ah
Feels like insomnia, ah ah


Insomnia - Craig David (english version)


I never thought that I'd fall in love, love, love, love
But it grew from a simple crush, crush, crush, crush
Being without you girl, I was all messed up, up, up, up
When you walked out, said that you'd had enough-nough-nough-nough


Been a fool, girl I know
Didn't expect this is how things would go
Maybe in time, you'll change your mind
Now looking back i wish i could rewind


Because i can't sleep til you're next to me
No i can't live without you no more
Oh i stay up til you're next to me
Til this house feels like it did before
Feels like insomnia ah ah, Feels like insomnia ah ah
Feels like insomnia ah ah, Feels like insomnia ah ah


Remember telling my boys that I'd never fall in love, love, love, love
You used to think I'd never find a girl I could trust, trust, trust, trust
And then you walked into my life and it was all about us, us, us, us
But now I'm sitting here thinking I messed the whole thing up, up, up, up


Been a fool (fool), girl I know (know)
Didn't expect this is how things would go

Maybe in time (time), you'll change your mind (mind)
Now looking back i wish i could rewind


Because i can't sleep til you're next to me
No i can't live without you no more (without you no more)
Oh i stay up til you're next to me (to me)
Til this house feels like it did before (Because it)
Feels like insomnia ah ah, Feels like insomnia ah ah
Feels like insomnia ah ah (Ah), Feels like insomnia ah ah


Ah, i just can't go to sleep
Cause it feels like I've fallen for you
It's getting way too deep
And i know that it's love because


I can't sleep til you're next to me
No i can't live without you no more (without you no more)
Oh i stay up til you're next to me (to me)
Til this house feels like it did before
Feels like insomnia ah ah, Feels like insomnia ah ah
Feels like insomnia ah ah, Feels like insomnia ah ah


Feels like insomnia ah ah, Feels like insomnia ah ah
Feels like insomnia ah ah, Feels like insomnia ah ah

::Asma~ABPH~LR~INSOMNIA~craig david~whee sung::


salam...
malam tadi sakit lagi...
las-las aku tido, sebab dah xtahan sakit sangat, sampaikan nak bernafas pun susah. ni wat aku cepat penat, sebab selalu kena tarik nafas panjang-panjang. pastu kalo dah macam tu lagi la sakit. Naseb la aku ni memang bukan kaki-suka-tengok-anugerah-ape2 dekat tv tuh…kalo tak mesti rugi..hahaha..

aku tido dari pukul 8.30 sampai pukul 1.30. tu pun sebab dengar bunyi nset aku cam xde bateri dah. tu yang boleh seda sebenarnya.  pukul 10.30 tu sedar,sebab tiqah mesej, tapi aku tertido balik sebab tunggu msg tiqah xkunjung tiba.

xlama lepas tue ,pastu ayah kol, aku tau pun sbb tgk recent call, 4 missed calls. Macam mana aku boleh xseda langsung pun xtau la. Nset tu mati mesti sebab light alarm tu, light alarm tu ade kalo ade missed call, and kalo selagi aku xtgk, selagi tu la dia menyala. Lagipun, bateri dah low kot mase tue, jarang tengok nset sekarang sebab busy dengan asaimen, biasanya aku guna time nak mesej kak ct, kol ayah n kadang2 mesej incik dia walaupun tak dibalas. Tak pela, incik dia pun mesti tengah busy sekarang, dah akhir-akhir sem macam nie…tau je lah dia tue, mesti sebok dengan pelan kapal dia tuh...missing-in-action...although i miss him a loooot... ngeeeee...sabo je lah...

Aku nak kol ayah balik pun tengok dah pukul 1.30 time tue, ayah pun mesti dah tido. Mesti ayah risau, ayah kol pun aku cakap ok je, walaupun time x ok. Kadang2 kalau ayah or kak ct kol time aku tengah sakit, terpaksa ignore sebab tak nak diorang risau pasal aku. Sori ayah, ore xse wi ayah bimbe pasa ore jah…huhu

Dah bangun pukul 1.30, sambung buat asaimen IS pasal system NOVA yang tinggal sikit lagi, edit2 ape yg patut, tinggal nak bagi dekat mira untuk compile je esok. Daaa… pastu sambung carik article RM pulak, agak-agak dah lebih 40 tu aku pilih article untuk wat reference.hihihi… wat reference dulu, LR nye xstat lg… esok baru boleh start wat LR kot… pastu kan tetengah aku menaip satu-satu doi-number yang-panjang-berjela-tapi-tak-boleh-copy-tue, aku terdengar satu lagu best… huh? Lagu ape ni? Tengok winamp sikit, Insomnia-craig david… hahaha…dah lama aku ade lagu nie, tapi tak tau pulak lagu ni bes. Carik lagu ni pun mase tengah giler bace kisah syazana ayuni dengan amirul sem lepas…bes!!! nak bace? Klik cni…(*v*) apple violet (*v*).

Dah dapat lagu best tu aku pun search ar lirik dia, tgk2 ade somebody komen dekat lirik tu, cakap lagu insomnia ni ade Korean version from whee sung. Hahaha, ni lagi wat ku xleh wat kerja… search dekat youtube pulak…woaaaaa… it's soooo awesome!!!!…ok, sori… I know I’m a lil bit slow, lil bit??? Or a lot??? Kalau tau dek k.iniey ni mesti aku kene kaw-kaw lagi macam ari tue…hahaha. Lagu ni tahun 2009 lg kot. Mengikut pade vid yg aku tgk dekat youtube tu lah… kalo dia memang awal lagi aku tatau laa…hihi.. tapi lagu ni lagi bes yg korean version daripada craig david...=).. tatau sebab aku minat korean ke, ke sebab lagu ni memang bes...

vocaloid miku

Dahhh…aku wat reference sambil dengar lagu tu jek sepanjang malam awal pagi nii… hahaha… dengar lagi, dengar lagi, dengar lagi… tak boring2. Dah siap reference untuk 40 article yang macam ape tue, taraaa… here I am…BLOGGING…ngeee…

*notajari: Ya Allah....kuatkanlah semangat hamba mu ini dalam menempuh dugaanmu..berikanlah kekuatan tuk mengharungi semua ini....permudahkan segala urusan aku...hanya Engkaulah yg Maha Pemurah Lg Maha Penyayang...

Thursday, March 31

Perjuangan belum berakhir

tak nak cakap ape-ape, tak nak merapu ape-ape, tak nak luah ape-ape, cuma nak post ni aje...

my timetable as well as desktop background for da next two weeks++...guna background yang menarek supaya setiap kali tengok rasa semangat sikit nak buat kerja...T_T...
*notajari : Ya Allah, kurnikanlah kekuatan untukku mengharungi kehidupan ini...sesungguhnya aku hamba-MU yang lemah...

Friday, March 25

aku pergi jepun

salam...
ari rabu ari tu aku pegi jepun...
eheh...cam poyo je kan wat ayat gitu...gaya macamla jepun kat sebelah umah 73d ni je...hahahaha...
ok, sori for being a lil bit poyos....sebenarnya ari rabu ari tu ade asean festival dekat u... so aku pun ape lg...
aku ni konpom teruja lah bila dgr perkataan asean2 nih...hahaha...sbbnya dah lama mengimpikan nak pegi asean festival...[agak hiperbolakah ayat aku di situ? hahaha] macam pegi asean festival kat mane je...padahal dekat courtyard yang tak berapa nak indah tu je pun...

sebabnya aku nak pegi sangat asean festival tue??? jeng jeng jeng....
aku nak tengok kimono secara live...hahaha
kalo ade rezeki nak try pakai...tapi yang aku pegi tak boleh try...huhuhu
tape lah, takat boley tengok live tu pun ok je lah dulu....
nanti pegi asean festival kat tempat laen pulak okeh???

ngan mira...transit kt china dulu sebelum fly ke jepun..ngeh3...

xdapat pakai, bergambo pun jadi la dpd kempunan...hihihi

jepun..ngeeee

pis no war!! =)

yeah3...akhirnya aku berjaya jgk aku bergambo dengan kimono setelah sekian lama...huhu

comey jep aku nengok papan ni..aku ingt lam cter doremeon tuh, men benda nih kalo kalah kena conteng muka...


notajari: awak-yang-pakai-kimono-pink, saya xpost pic tu kt pisbuk, cuma post kt blog je...agpun sape la nk bukak blog saye nih...=) 

andainya lelaki tahu

Andainya lelaki tahu.. Apabila seorang perempuan jatuh cinta, lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andainya lelaki tahu.. Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah,
tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andainya lelaki tahu.. Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu.. Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu.. Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu.. Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu.. Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu.. Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu.. Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula.Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu.. Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami,  mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.

Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.

Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.
Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.

*notajari: copyright from cik bunga mewangi, 2011.

proposal for marriage

Al-kisah seorang lelaki menyatakan hasrat untuk berkahwin... disampaikan hasratnya itu kepada si perempuan... Lalu berkatalah si perempuan kepada si lelaki.."Hantarkan satu Marriage Proposal kepada saya untuk dipertimbangkan". Maka, terhasillah satu proposal dalam sejarah perkahwinan....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

~~Ini adalah contoh PROPOSAL seorang LELAKI kepada seorang WANITA yang ingin dikahwininya~~

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



INTRODUCTION

Di dalam al-Quran dijelaskan bahawa tujuan pernikahan adalah untuk mendapatkan ketenangan dan kebahagiaan, sebagaimana firman Allah yang bermaksud:



"Dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah itu bahawa Dia jadikan bagi kamu pasangan hidup agar kamu mendapatkan ketenangan/kebahagiaan bersamanya. Kemudian Allah ciptakan di antara kamu berdua mawaddah dan rahmah." (Surah al-Rum, ayat 21)



Alam ini terasa indah kerana Allah menciptakannya berpasang-pasangan. Ada siang, ada pula malam. Ada tempat yang subur, ada pula yang tandus. Ada gunung-ganang yang tinggi tapi ada juga lembah dan lurah yang dalam. Ada lelaki dan ada pula perempuan.



PROBLEM STATEMENT

Mencari CINTA spritual kerana perasaan ini sukar menjelma jika tidak diketahui.



* Carilah cinta spiritual iaitu cinta dan berkahwin kerana menurut sunah Nabi Muhammad s.a.w yang antaranya untuk menambah umat dan kerana mengikut perintah ALLAH. (sumber: iluvislam)



QUESTIONS

1. Adakah "si dia" mempunyai ciri-ciri isteri yang solehah?

2. Bagaimanakah untuk menjadi suami yang soleh?



HYPOTHESIS

Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur':26)



OBJECTIVE

 Mencari keredhaan ALLAH, bukan sekadar ikut-ikut atau bertujuan untuk berseronok-seronok.



SIGNIFICANT OF MARRIED

Rasulullah SAW bersabda, “Jika seorang hamba menikah, maka telah sempurnalah setengah agamanya. Maka hendaklah dia bertakwa kepada Allah pada setengah yang lain.”



METHODS

1. Ibu Bapa

2. Saudara-mara

3. Rakan-rakan

4. Orang tengah



POPULATION

Keluarga bakal isteri



SAMPLE & SAMPLING TECHNIQUES

1. Mengikut kepada bilangan ahli keluarga bakal isteri

2. Teknik survey & interview akan digunakan



DATA COLLECTION

Dari Mughirah bin Syu’bah berkata “Aku pernah melamar seorang wanita. Lalu Nabi SAW bersabda, ‘Lihatlah ia, kerana yang demikian itu akan menimbulkan kasih sayang antara kalian berdua.” (HR Nasa’I, Ibn Majah dan Tirmidzi).

1.Jumhur Ulama’ berpandangan: boleh melihat wajah dan kedua telapak tangan, kerana melihat wajah dan kedua telapak tangan akan dapat diketahui kecantikan wanita itu.

2.Ibnu Daud mengatakan: boleh melihat seluruh anggota.

3.Imam Abu Hanifah membolehkan melihat dua telapak kaki, wajah dan dua telapak tangan.



DATA ANALYSIS

1. Musyawarah antara ahli keluarga

2. Solat Istikhrah iaitu  dalam sebuah hadis daripada Jabir bin Abdullah berkata, Rasulullah s.a.w. pernah mengajar kami cara untuk meminta petunjuk Allah Taala dalam beberapa urusan yang penting.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adakah proposal ini DITERIMA atau DITOLAK?? Just wait, see & read...

**to be continued in PART 2**~~ngee~~

*notajari: Copyright 2011, by Cheq Zaa

aku-sakit

salam...
semalam kena lelah lg...
teruk...dada aku sakit sangat sampai tak leh wat ape2...
dah 2 ari sakit sebab selalu kena hujan mase balik kelas,
tapi semalam makin teruk sebab kena hujan malam mase balik kelas jepun...
bila time aku sakit macam ni memang buat aku teringat sangat-sangat dekat mek ngan ayah...
setiap kali musim hujan, mek mesti risau kan aku...takut aku kena lelah teruk...
kalau aku sakit, mek letak balm dekat belakang aku...i really miss that moment!!!
masa mek ade, kalau 2 3 ari aku tak call, mesti mek call aku, sebab dia tau mesti aku sakit lagi...
mek dengan ayah selalu pesan kat aku,
jangan mandi malam...
jangan mandi malam...
jangan mandi malam...
dulu degil, mandi jugak kalau tak boleh tido...
tapi sekarang...
aku tak mandi malam dah...
sebab tak de orang nak letak balm dekat belakang aku dah kalau aku sakit...T_T


"YA ALLAH, RAHMATILAH ROH IBUKU...
SEMOGA IBUKU DITEMPATKAN DI KALANGAN ORANG YANG BERIMAN...
KURNIAKANLAH KESIHATAN YANG BERPANJANGAN UNTUK AYAHKU...
SEMOGA AKU DAPAT MEMBALAS JASAMU MEMBESARKANKU..."






*notajari: i'm sorry for make you waiting for my call, but i really can't bear that pain...
i'm sorry, really...
 

Wednesday, March 23

aku yang pelupa...

salam...
aku nk cerita pasal tragedi aku seorang pelupa nih...bila aku teringat balik tragedi nih memang senak perut tahan gelak ar...hahaha...ntahla...pelupa tahap ape dah aku nie...
tadi naek moto pegi kelas aku tak pakai helmet!!!! hahahaha
yang lagi tak tahan nak gelak tuh sampai ke sudah aku tak perasan, dah sampai dekat tempat parking moto tu, turun moto, bagi beg mira...tiba time nak bukak helmet...aik???? mane helmet aku???!!!! hahaha

padahal mase on d way tu bape kali aku tengok side mirror, tengok je muka aku dalam tue, tengok tudung aku yang macam bendera je berkibaran dengan megahnye, tp boleh lagi tak perasan aku tak pakai helmet mase tue...yg lebih tragiknya lg, banyak kali mira tanya aku yg dok belakang dia nih, dia punye cover yang depan helmet tu kena kabus, jadi ade titisan air, sampai tak nampak jalan...macam cemin keta dah gayenye... dan aku pulak dengan konfiden jwb... tak, takde pun... hahaha...dah tak pakai helmet memang la xde... hahaha...tapi spek aku kena jgk ar...

yang heran lagi tue, kami boleh lepas dekat pak gad tuh...mungkin sebab mase tu jalan cbuk, kete banyak pak gad tu tak sempat nak tengok semua, lagipun aku pakai tudung hitam, tu yang dia tak perasan kot... dan lagi..mase sampai kt pak gad tu, ade 2 orang budak lelaki depan atm, diorang tengok aku dengan mira pelik jah... aku pelik dah, patutnye aku la tengok pelik kat diorang sebab ari selasa pakai baju koprat... ni tak, diorang pulak yang tengok kami lebih2...pastu bila aku ingat balik, mesti diorang cakap macam ni, berani betul  budak 2 orang ni naek moto masuk u tak pakai helmet...hahaha

ari tu dah penah sekali, aku tengok side mirror baru perasan tak pakai helmet..  dahla jalan tu highway, so mira kena pusing balik kat lampu merah, tak boleh nk u-turn sesuka ati jep...ni dah sampai parking baru perasan... dah banyak kali dah.. tapi mula2 kua pintu rumah tu ingat dah, pastu dah lama ckit dah kunci pagar baru ingat, pastu dah nak kua jalan besar, dekat highway, ari ni dekat u baru ingat...hahahaha...kritikal dah aku nie....  tadi tu pasal aku kua masuk 2 3 kali, biasanya kua tue sekali sauk je, helmet, buku ngan fail, tumbler, kasut...haaa, dah..kua, kunci pintu...ini tidak, kejap masuk amek buku mira, kejap masuk amek kasut... tp mmg aku selalu pelupa lah... selalunya kalau pegang something kat tangan, pastu jalan ade stop kat mane2, p letak pulak barang yang aku pegang tue, mesti tinggal dah barang tue, jarang sangat aku ingat nak amek balik...

Saturday, March 19

T_T.....

i miss her...
i miss her...
i miss her...
i miss her...
i miss her...
i miss her...
i miss her...
i miss her...
i miss her...
i miss her...
i miss her...
i miss them...T_T
Ya Allah, rahmatilah roh mek, semoga mek ditempatkan di kalangan org2 yg beriman...amin...

Ya Allah, kurniakanlah kesihatan dan kesejahteraan kpd ayahku...semoga aku sempat membalas jasa2mu...

kak ct...kembar aku...=)
miss them....

aku-bengang-giler-ari-nihhh!!!!


Salam… hari ni dh sampai kedah, dari umah… tp aku ni mmg dh ditakdirkan ade masalah kalo nek bas agaknya..macam2… bas xrosak, org dalam bas pulak yg rosak…uh3…

Aku kena duduk seblah sorg bdk lelaki ni… budak ke? Ntah, xtau dial g tua daripada aku or aku lg tua daripada dia, tp yg penting perangai dia sangat menjengkelkan hati nurani aku nih…huhhhhh

Aku dok sebelah dia bleh plak dia impit2 aku, ingat nasi impit ke ape? Maser sebelum aku duduk sebelah dia tu bleh plak duduk elok2, ni lepas aku duduk, mcm2 gaya…kejap mengadap sana, kejap mengadap aku… uhh xkuasa aku nk layan… mula2 dia tolak2 beg yg aku letak kt kaki, pastu aku tolak balik… xpuas ti betol, naseb xjatuh paper bag aku yg letak periuk kukus pujaan ati mira ngan zatie tuh…aku tahan paper bag tu dengan kaki, pasal tu la xjatuh…

Pastu dia xpuas ati lg, dia angkat siku dia luas2, saje jep nk bg kena aku…makin jauh aku kalih, makin dekat dia…huhhh!!!! Xsekolah punya budak!!! Kuang hajo betol…las2 aku geram aku sepak dia… xlogik kalo dia nk duduk tu pakai space luas sgt sampai masuk kt seat aku sbb dia bukan gemuk pun, keding jep…

Dah kena sepak pun xserik lg, dia bkak econ kuat2222, pastu 2 2 econ tu hala kt aku, bajet aku nk heran sgt la tue…aku yg mmg dh pakai sweter ni..pakai topi pastu tarik zip sampai atas…aku tgk dia pun butangkan dia punyer sweter, huhhh…tau plak sejuk, las2 pas lma dok maen2 ngan econ tuh bru dia tutup, 2 2 tutup..sejuk la tue, hamek kau…padan muka… macam xpenah naek bas yg ade econ ke ape dia nih…

Aku geram sgt22…dia tdo mngadap aku, pastu bunyi berdengkur kuat sgt kt telinga aku, aku amek beg lptop, letak tgh2 antara aku dgn dia…terus dia mengadap tingkap…hahaha… padan muka…reti pun aku ni da menyampah sgt222 dh dengan perangai dia tuh….sampai la ke sp ni sepatah pun aku xcakap dengan dia, asal dia wat pelik3 aku bg jellingan maut punyer…

Lg satu… dia duduk angkat kaki atas seat….kaki dia bau stoking!!!!! Aku memang tahap bengang tahap ape dh ngan budak tue ari ni…sesia jep aku dapat dosa dok berbaku2 maki bdk tue sepanjang perjalanan dari Kelantan ke sp nih…tp dalam hati je la…huhuhu